Flagstaff

Hotel Monte Vista Flagstaff

Beräknad läsningstid: 6 minuter

Delstat: Arizona. Tåglinjer: Southwest Chief

Reseguide till Flagstaff — Utmed den ikoniska Route 66 i norra Arizona är Flagstaff en perfekt utgångspunkt för resor till Grand Canyon och Barringerkratern strax söder om staden.

Under 1920-talet lobbade lokala affärsmän för att Route 66 skulle passera genom Flagstaff. Vilket utvecklade den lokala industrin från virkestillverkning till turism. Flagstaff har länga varit en viktig plats för astronomi där US Naval Observatory Flagstaff Station hade en betydande roll i NASA:s Apolloprogram och månlandningen med Apollo 11, den 20 juli 1969.

Innehåll

I min reseguide till Flagstaff, får du tips om allt du behöver veta för den perfekta semestern här i norra Arizona.

Resa till Flagstaff
Tåglinjer
Klimat & Väder
Geografi & Natur
Ta sig runt
Se & Göra
Boende
Mat & Dryck
Grand Canyon
Zion National Park

Reseguide till Flagstaff

Under 1970-talet började Flagstaff förfalla fram till 1990-taler när stadsrådet bestämde att man skulle rusta upp stadskärnan och förvandla Flagstaff till en kulturstad. Idag är Flagstaff framförallt känt som ett resmål med naturområden och nationalparker med milslånga vandringsleder.

Det enklaste sättet att resa till Flagstaff om du inte vill köra en road trio längst resterna av Route 66 är att resa med Amtrak tåget Southwest Chief, som trafikerar Chicago, Illinois och Los Angeles, Kalifornien. Du kan till och med åka tåg från Flagstaff till kanten av Grand Canyon om du inte vill hyra bil.

Gillar du att åka skidor eller snowboard? Norr om Flagstaff ligger den alpina skidorten Arizona Snowbowl som lockar sina besökare med 700 meters fallhöjd. Strax söder om staden kan du besöka Barringerkratern, en drygt 1 200 meter och 170 meter djup nedslagskrater.

Resa till Flagstaff

Flyg till Flagstaff kostar från 5 500 kr. Flagstaff saknar direktflyg från Europa vilket innebär att du först måste mellanlanda minst två gånger inrikes i USA. Mitt förslag är istället att flyga direkt till Los Angeles eller Chicago för att sedan resa med Amtrak tåget Southwest Chief till Flagstaff.

Flygplats

Flagstaff Pulliam Airport (FLG) 8,0 km söder om Flagstaff. Från flygplatsen kan du åka med Uber eller lyft till centrala Flagstaff.

Hyrbilar

Tågstationen: Budget och Enterprise har biluthyrningskontor nära tågstationen. Du kan även ringa och be om upphämtning.

Tåglinjer

Amtrak trafikerar Flagstaff med långdistanståget, Southwest Chief. Utan förseningar anländer västgående tåg på väg mot Kalifornien till Flagstaff runt klockan 20.30 medan östgående tåg på väg mot Chicago anländer till Flagstaff runt klockan 04.00.

Du kan resa med tåg till Flagstaff från större städer som Kansas City samt Los Angeles och Chicago. Du kan läsa mer om tåglinjen i min guide till Southwest Chief, där listas samtliga städer.

Chicago

Southwest Chief – Tåg till Flagstaff från Chicago

  • Distans: 2 206 km
  • Stopp: 23
  • Restid: 31 timmar, 42 minuter
  • Avgångar: 1 per dag

Los Angeles

Southwest Chief – Tåg till Flagstaff från Chicago

  • Distans: 616 km
  • Stopp: 9
  • Restid: 10 timmar, 19 minuter
  • Avgångar: 1 per dag

Tågstation

Flagstaff Station (FLG) är centralt belägen mellan stadens livliga stadskärna och Northern Arizona University campus. Stationsbyggnaden uppfördes ursprungligen 1926 som ett godsmagasin av Atlantic and Pacific Railroad. Men fungerar idag som besökscenter samt resecentrum för stadens kollektivtrafik. I anslutning till stationen har Budget och Enterprise sina hyrbilskontor.

Geografi & Natur

Flagstaff är belägen i den norra delen av delstaten Arizona, cirka 200 km norr om huvudstaden Phoenix och cirka 200 km söder om gränsen till Utah. Flagstaff är belägen 2,104 meter över havet, med andra ord på samma höjd som Kebnekaise.

Klimat & Väder

Den bästa tiden att åka till Flagstaff i Arizona är av Maj till och med September, under vilken du har en een angenäm of varm temperatur och knappt till lite nederbörd. Den högsta medeltemperaturen i Flagstaff är 28°C i Juni och den lägsta är 6°C i Januari. Vädret och klimatet i Flagstaff är lämpligt för en solsemester.

I bergen är det klart kallare, och Flagstaff (2100 m ö.h.) är en av USA:s kallaste städer utanför Alaska.

Ta sig runt i Flagstaff

Downtown Flagstaff är ett mycket promenadvänligt område med restauranger, attraktioner och hotell på gångavstånd. Om du vill besöka Grand Canyon kan du antingen åka med turisttåget Grand Canyon Railway från grannstaden Williams 48 väster om Flagstaff eller hyra bil och köra de 96 kilometrarna längst Route 180.

Se & Göra

Flagstaff är en stad som passar lika bra för barnfamiljer som den som vill uppleva ett intensivt nattliv. Men det är framförallt de storslagna omgivningarna runt staden och närheten till Grand Canyon som lockar turister.

Grand Canyon National Park

Coloradofloden har grävt sig ned i berggrunden och bildat en av världens största kanjoner. Om du vill besöka Grand Canyon är Flagstaff perfekt utgångspunkt. Att hyra bil i Flagstaff är det billigaste och snabbaste alternativet att ta sig från Flagstaff Station där Southwest Chief stannar. Bilresan tar ungefär 1 timme och 20 minuter.

Du kan till och med åka tåg från Flagstaff till kanten av Grand Canyon om du inte vill hyra bil. Nen att resa med ångloket The Grand Canyon Railway är betydligt dyrare. Tåget avgår dagligen från grannstaden Williams, ungefär 48 kilometer väster om Flagstaff. Ett budgetalternativ är att resa med någon av bussturerna.

» Reseguide till Grand Canyon

Historic Downtown and Railroad District

Byggt längs järnvägsspåret och vad som skulle bli Route 66 är Historic Downtown och Railroad District ett promenadvänligt område fyllt med historiska byggnader från 1900-talet som har omvandlats till butiker, restauranger, gallerier, bryggerier och andra vattenhål.

Lowell Observatory

Observatoriet invigdes år 1894 av astronomen Percival Lowell. Observatoriet är centrum för forskargruppen Deep Ecliptic Survey som har gjort omfattande framsteg i att finna mindre objekt i Solsystemet

Arizona Snowbowl

Arizona Snowbowl är en alpina skidort 2805 m.ö.h belägen i bergskedjan San Fransisco Peaks 11 km norr om Flagstaff. Anläggningen får drygt 660 cm snö årligen och servas av ett 3 505 m långt liftsystem med sex sittliftar och 700 m fallhöjd. Anläggningen har två två loger, Hart Prairie Lodge och Agassiz Lodge.

Zion National Park

Trots att Zion National Park ligger i sydvästra Utah är Flagstaff den närmaste Amtrak stationen. För att besöka parken måste du hyra bil för att sedan köra drygt fyra timmar från Flagstaff. En del av parken är belägen i Mojaveöknen. Den norra delen av Zion National Park kallas ”Kolob Canyon section” och kan enkelt nås från huvudvägen Interstate 15.

» Reseguide till Zion National Park

Boende

Vare sig du planerar att besöka Grand Canyon eller eller vill utforska resterna av Route 66. Finns det ett brett utbud av boendealternativ inom alla prisklasser från familjevänliga resorter till mer historiska hotell.

Det finns cirka 10 hotell på gångavstånd från Flagstaff Amtrak Station. Ett alternativ till hotell och motell i Tucson är att hyra boende via Airbnb. Här under listar jag några hotell som vi själva har bott på under våra besök i Flagstaff.

Weatherford Hotel

$$ | ★★★★★

Ett historiskt hotell ett kvarter norr om US Route 66 som grundades 1897 av John W. Weatherford. Här erbjuds en restaurang, gratis gästparkering och en bar. Rummen har gratis WiFi, luftkonditionering, mikrovågsugn och kylskåp.

Mat & Dryck

Flagstaff är en smältdegel av influenser från stadens mexikanska och latinamerikanska befolkning. Till skillnad från Texas, har Arizona en mer genuin mexikansk matkultur. Missa inte att prova deras Tamales, en mexikansk och latinamerikansk rätt bestående av majsdeg med fyllning av kött och chilisås.

Gillar du öl? Flagstaff är utsedd till Arizona Craft Beer City med sina nio hantverksbryggerier och en lång tradition av ölbryggning. Har flera av stadens bryggerier blivit nationellt erkända med utmärkelser från World Beer Championships och Great American Beer Festival.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här